Regler for børn i bilen

23 oktober 2018

< Tilbage til artikler

Regler for børn i bilen

De mindste skal være godt beskyttet, og derfor er der af hensyn til sikkerheden en lang række regler for børn i bilen, og det er dyrt ikke at følge dem. Bilens fører har altid ansvaret, og det koster 2000 kroner i bøde og et klip i kørekortet, hvis børn under 15 år ikke er fastspændt korrekt, eller hvis der er flere børn end seler. I de fleste minibiler må der for eksempel kun være to på bagsædet.

Vælg Isofix om muligt
De fleste nyere biler har Isoflix-beslag, og hvis din bil har det, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du vælger Isofix-autosæder, fordi det mindsker risikoen for fejlmontering. Hvis du vælger en 100% Autotjek bil, kan forhandleren guide dig. Nedenfor kan du se de vigtigste regler og guidelines, og du kan også altid tjekke dem på Rådet for Sikker Trafik.

Pas godt på babyen
Nyfødte skal altid skal sidde i en babystol og en bagudvent er bedst, fordi den mindsker risikoen for skader på hals og nakke ved en frontal ulykke. Selerne skal være spændt, så du kan få en flad hånd ind under. Liggeløsninger som boxette, transportlift og liftnet er kun tilladt, hvis barnet er født for tidligt eller har særlige problemer, og en bagudvendt autostol er ikke farlig for babyens ryg. Slå altid airbag fra ved montering på forreste passagersæde.

  • Babyer på 0-13 kg skal sidde i en babyautostol. Aldersmæssigt er det som regel ved 8-13 måneder, men hovedet må ikke stikke op over kanten.
  • Børn på 9-18 kg skal sidde i en barneautostol. Aldersmæssigt er det som regel i perioden 1-4 år. Også her er en bagudvendt autostol bedst.
  • Børn på 15-36 kg skal sidde på en selepude og helst med ryglæn. Aldersmæssigt er det som regel i perioden 4-10 år. Puden sikrer, at selen holder barnet sikkert fast.

Spænd selen korrekt
Det er farligt at have selen under armen, da de indre organer kan blive skadet, hvis der sker en ulykke. Hvis selen sidder tæt på halsen, er det ikke farligt, men det kan genere barnet, så sæt eventuet noget blødt under. Støt også barnets hoved med en pude, hvis barnet sover i bilen. Barnet skal altid sidde korrekt spændt fast af hensyn til sikkerheden.

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

19.02.2019

Vis artikel

Biløkonomi

08.03.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

15.04.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.05.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.06.2019

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel

Denne side benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere her.

OK