Regler for børn i bilen

23 oktober 2018

< Tilbage til artikler

Regler for børn i bilen

De mindste skal være godt beskyttet, og derfor er der af hensyn til sikkerheden en lang række regler for børn i bilen – og det er dyrt ikke at følge dem. Bilens fører har altid ansvaret, og det koster 2000 kroner i bøde og et klip i kørekortet, hvis børn under 15 år ikke er fastspændt korrekt, eller hvis der er flere børn i bilen, end der er seler. I de fleste minibiler må der for eksempel kun sidde to på bagsædet.

Vælg Isofix om muligt

De fleste nyere biler har Isoflix-beslag, og hvis din bil har det, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at du vælger Isofix-autosæder, fordi det mindsker risikoen for fejlmontering. Hvis du vælger en 100% Autotjek bil, kan forhandleren guide dig. Nedenfor kan du se de vigtigste regler og guidelines for børn i bilen, og du kan også altid tjekke dem på Rådet for Sikker Trafik.

Pas godt på babyen

Nyfødte skal altid sidde i en babyautostol og en bagudvent er bedst, fordi den mindsker risikoen for skader på hals og nakke ved en frontal ulykke. Selerne i autostolen skal være spændt, så du kan få en flad hånd ind under. Liggeløsninger som boxette, transportlift og liftnet er kun tilladt, hvis barnet er født for tidligt eller har særlige problemer. Du bør altid slå airbags fra ved montering af autotstol på forreste passagersæde.

  • Babyer på 0-13 kg skal sidde i en babyautostol. Aldersmæssigt er det som regel fra 0-13 måneder. Hovedet må ikke stikke op over kanten.
  • Børn på 9-18 kg skal sidde i en barneautostol. Aldersmæssigt er det som regel i perioden 1-4 år. Også her er en bagudvendt autostol bedst.
  • Børn på 15-36 kg skal sidde på en selepude og helst med ryglæn. Aldersmæssigt er det som regel i perioden 4-10 år. Puden sikrer, at selen holder barnet sikkert fast.

Spænd selen korrekt

Det er farligt at have selen under armen, da de indre organer kan blive skadet, hvis der sker en ulykke. Hvis selen sidder tæt på halsen, er det ikke farligt, men det kan genere barnet, så sæt eventuelt noget blødt under. Støt også barnets hoved med en pude, hvis barnet sover i bilen. Barnet skal altid sidde korrekt spændt fast af hensyn til sikkerheden.

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Denne side benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere her.

OK