Bliv klogere på hybridbiler

06 oktober 2020

< Tilbage til artikler

Bliv klogere på hybridbiler

Der var engang, hvor udvalget af biltyper var begrænset til benzin- og dieselbiler. Den tid er længe forbi. Når du skal investere i en bil i dag, er valgmulighederne mange flere. Interessen for alternativer til benzin- og dieselbiler er kun gået én vej de seneste år, og salget af el- og hybridbiler stormer frem. Nye teknologier udvikles og optimeres konstant, så mulighederne for at finde en eldrevet bil, der passer godt til dit behov, er derfor også større end nogensinde før.

Hvis du overvejer at investere i en hybridbil, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Læs med her, og bliv klogere på hybridbiler.

Hvad er en hybridbil?

Som navnet antyder, er en hybridbil en bil, der drives af minimum to forskellige teknologier; en forbrændingsmotor og en elmotor.

Der findes tre typer af hybridbiler:

  1. Hybrid electric vehicle (HEV) er den oprindelige hybridbil, der ikke kan køre på ren el, men har en elmotor, der primært bidrager til acceleration og derved sænker brændstofforbruget med op mod 20 procent. Batteriet oplades automatisk, når forbrændingsmotoren startes, og når bilen bremser. Så snart der er tilstrækkelig energi på batteriet, bruger bilen det automatisk. En HEV skal altså ikke oplades, når den holder stille. Alle hybridbiler har automatgear og er støjsvage ved bykørsel. Desuden har mange hybridbiler en kraftig accelerationsevne fra nul.

  2. Plug-in hybrid electric vehicle (PHEV) er en videreudvikling af HEV-modellen og kan køre udelukkende på el over korte distancer (15-60 km), hvorefter den automatisk skifter til brændstof. Batteriet lades automatisk op ved kørsel, men kræver herudover en ladestander for at lade 100 procent op. I nødstilfælde kan en almindelig 220v-stikkontakt også gøre det. Alle plug-in-hybridbiler har automatgear, er støjsvage og kører langt på literen pga. hybridteknologien. Bagagerummet er typisk mindre end i benzin- og dieselbiler pga. det relativt store batteri, og biltypen er ofte tung både pga. de to motorer og batteriet. Bemærk også, at ikke alle plug-in-hybridbiler fås med anhængertræk.

  3. Mild hybrid electric vehicle (MHEV) er en mildere udgave af en HEV, og den kører primært på benzin eller diesel og kun kortvarigt tilkobles en lille elmotor. Bilen kan altså ikke køre på el alene, men bruger en elektrisk motor på de tidspunkter, hvor forbrændingsmotoren ofte bruger meget brændstof. Det er eksempelvis ved start/stop eller ved acceleration. Batteriet oplades automatisk ved udkobling og bremsning og skal ikke tilsluttes nogen strømkilde. Hybridbatteriet er ikke så tungt som andre batterier, fordi det er relativt lille i denne type og derfor heller ikke stjæler så meget plads i bagagerummet.

Hvor langt kører en hybridbil på el?

Der er stor forskel på batteriernes kapacitet, så det afhænger i høj grad af batteriet i den respektive hybridbil. Som tommelfingerregel kan du regne med, at bilen kører ca. 2/3 af fabrikantens angivne kilometertal om sommeren, og relativt mindre om vinteren og ved motorvejskørsel. Det vil typisk være mellem 15-60 km, hvorefter forbrændingsmotoren tager over.

Som udgangspunkt vil en hybrid eller plug-in-hybrid være velegnet, hvis du har en del bykørsel, fordi du kan få gavn af elmotoren. På landevejen er det ikke alle hybridbiler, der har tilstrækkelig elmotorkraft til at kunne køre 80 km/t, ligesom de vil køre på forbrændingsmotoren ved motorvejskørsel. Til gengæld kan plug-in-hybridbiler i de fleste tilfælde både køre landevejskørsel og motorvejskørsel på el, hvor forbrændingsmotoren kun slår til ved acceleration.

Hvor lang tid tager det at oplade en hybridbil?

Ladetiden afhænger af både hybridtype, mærke og model. Samtidig afhænger den også af, hvilken installation du skal lade op fra, batteriets slitage samt udetemperaturen. Hvis det er frostvejr, kan det forlænge ladetiden to til fire gange.

Hvis du lader på en stander, anføres der ifølge fabrikkerne ladetider mellem to og fire timer på en plug-in-hybrid. Eksempelvis kan du oplade en KIA Optima (PHEV) fra 0-100 procent på 2,5 timer via en ladeboks eller stander. Men som sagt afhænger det af flere parametre.

Er det billigere at køre i en hybridbil end en almindelig benzin- eller dieselbil?

De månedlige udgifter afhænger af flere ting: dit kørselsmønster, hvorvidt du oplader via egen eller offentlig ladestander, din private el-takst, hvorvidt du kører hybridbilen optimalt og husker at lade den op, når du kan, samt hvorvidt du betaler over et lade-abonnement eller pr. kWh.

Det er derfor svært at sige noget konkret om udgifterne, men hvis du kører en hybridbil optimalt, så vil den være billigere for dig på sigt sammenlignet med rene benzin- og dieselbiler, fordi hybridbiler generelt kører langt på literen.

Samtidig er det værd at huske på, at de nuværende lave afgifter på hybridbiler også er en økonomisk gevinst sammenlignet med benzin- og især dieselbiler.

Hvad er dine behov?

Gør det klart for dig selv, hvad dit behov er, og hvordan dit kørselsmønster ser ud. Kører du meget bykørsel, så giver det mening at købe en hybridbil. Pendler du dagligt på den gode side af 100 kilometer på motorvejen, er en dieselbil måske et bedre valg.

Hvis du bor i lejlighed og ikke har let adgang til en offentlig ladeboks, skal du også tænke det ind i beregningen. Det vil måske gøre det så besværligt for dig, at du ender med primært at køre på brændstof i stedet for el.

Overvejer du at købe en hybridbil?

Det er en god idé at prøvekøre en lang tur i en hybridbil, inden du beslutter dig, så du får afprøvet, om det er noget for dig. Prøvekør bilen, som du kører normalt, hvad end det er bykørsel, landevejskørsel eller motorvejskørsel. En hybridbil kører, føles og lyder anderledes, og eksempelvis har alle hybrid- og plug-in-hybridbiler automatgear, hvilket for nogle kræver tilvænning.

Hvis det er en brugt hybridbil, skal du være opmærksom på, om teknologien allerede er forældet, fordi udviklingen i øjeblikket sker med rasende fart. Samtidig skal du også være opmærksom på batteriets slitage – er det godt brugt allerede, eller kan det stadig levere effektivt? 

Hvis du køber en plug-in-hybrid er installation af en ladestander ved dit hjem nogle steder et krav, men uanset hvad er det en god idé, da det vil give dig større udbytte af din hybridbil.

Husk, at du skal gøre det til en vane at lade din bil op, når du kan. Ellers er der stor risiko for, at du mest kommer til at bruge din bil som en konventionel benzin- eller dieselbil.

Vær også opmærksom på, at hybridteknologien stiller andre krav til service, hvorfor serviceprisen ved uafhængige værksteder kan være højere end ved mærkeværkstederne.

Opsummering

  • Der er tre typer af hybridbiler: Ren hybrid (HEV), Plug-in-hybrid (PHEV) og Mild hybrid (MHEV).
  • Der er markant forskel på de tre hybridtyper, så vær sikker på, at du finder den rigtige for dig.
  • Gør det klart for dig selv, hvad dit kørselsbehov er, og hvordan dit primære kørselsmønster ser ud – tænk også på, om du kan få installeret en ladestander ved dit hjem.
  • Prøvekør en længere tur i hybridbilen på den måde, du normalt kører, inden du køber den og se, om du finder dig godt til rette i den.
  • Generelt kører hybridbiler langt på literen – men det kræver også, at du kører dem som hybridbiler.
  • På en ladestander er den gennemsnitlige fulde opladningstid 2-4 timer ifølge fabrikanterne.
  • Hvis du overvejer at købe en brugt hybridbil, så vær opmærksom på batteriets slitage, og om teknologien er tilstrækkelig opdateret.

 

 

 

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel