Forstå biltyperne

16 marts 2020

< Tilbage til artikler

Bliv klogere på biltyperne

Har du også svært ved at finde hoved og hale i biltyperne? For hvad er forskellen på en SUV og en crossover egentlig? De ligner med det utrænede øje jo utroligt meget hinanden. Det ser ud til at de begge kan tage en tur ind over markerne i stedet for at blive på landevejen – men der er altså forskel på de to. Du kan her blive en lille smule klogere på biltyperne, så du har en fornemmelse af, hvad du skal kigge efter, når du skal have ny bil – uanset om du kigger online eller besøger forhandlerne.

Pickup

pickup truck sketch drawing

Du har uden tvivl set pickuppen i amerikanske film – og navnet kommer da også fra engelsk/amerikansk. Pickup er sammensat af de to engelske ord “pick” og “up” som ganske enkelt betyder at samle op. Pickuppen er nemlig kendt for sit åbne lad, hvor varer og udstyr kan “samles op” og opbevares. Nogle pickups kommer med firehjulstræk og disse benyttes ofte som varebil af eksempelvis gartnere og landmænd. Gode eksempler på pickup trucks er Nissan Navara og Toyota Hilux.

SUV

SUV drawing sketch

En SUV er en terrængående bil med høj indstigning og godt udsyn. Oprindeligt var den i familie med pickuppen, men er nu blevet en populær personbil. SUV er en forkortelse af ordene sport utility vehicle, og den minder nu mest om en krydsning af en pickup og en stationcar. Den kombinerer styrken fra an pickup med pladsen fra en stationcar. En SUV kan desuden fås med firehjulstræk. Gode eksempler på SUV’er er Audi Q5, VW Tiguan og Nissan Qashqai.

Crossover

Crossover drawing sketchup

Nåh, nu hvor SUV’en er lidt en krydsning af en stationcar og en pickup, hvad i alverden er en crossover så? En crossover er en smuk krydsning af den høje SUV, en hatchback og en stationcar. Den minder om SUV’en rent udseendemæssigt ved at den ligeledes har en høj indstigning og siddeposition, men den kan som hovedregel ikke fås med firehjulstræk. Der er endnu mere personbil over crossoveren end SUV’en. Gode eksempler på crossovere er Renault Captur, Nissan Juke og Suzuki Vitara.

MPV

MPV sketch drawing

MPV er en forkortelse for multi purpose vehicle, hvilket på godt dansk betyder multifunktionskøretøj. MPV’en har fået sit fine navn af den simple grund, at det er en utroligt fleksibel bil, der er en krydsning af en stationcar og intet mindre end en minibus. Det skyldes, at den kan indrettes utroligt fleksibelt med masser af sæder – nemlig hele syv af slagsen, og så har den desuden godt med bagageplads. Gode eksempler på lækre MPV’er er Ford Galaxy og Citröen C4 Picasso.

Stationcar

Stationscar drawing sketch

Stationcaren er nok bedst kendt som den klassiske familieslæde med plads til alt fra barnestole til hund og bagage. Den er kendetegnet ved et stort bagagerum, der ofte går i et med kabinen og har en forholdsvis lodret bagklap, der giver masser af plads i bagagerummet. Den er dog ikke kun velegnet som familiebil men benyttes også flittigt som firmabil grundet den ofte meget høje sikkerhed og gode størrelse. Perfekte eksempler på stationcars er VW Passat, Ford Mondeo og Hyundai i40.

Sedan

Sedan Sketch drawing

Sedanen er kendetegnet ved at have en bagende, der er mere kantet i form af, at bagruden går ned til selv bagklappen og ikke er en del af den ligesom ved en stationcar. Bagagerummet er derved adskilt fra resten af kabinen. En sedan kan have næsten samme størrelse bagagerum som en stationcar, men på grund af det anderledes design ved bagklappen er kubikmeterne i bagagerummet mindre. Gode eksempler på sedan’er er blandt andet Opel Vectra og Seat Toledo.

Hatchback

Hatchback drawing sketch

En hatchback er måske den mest almindelige biltype på gaden. Den fås nemlig både som mikro- og minibil men også i de større mellemklassebiler. At en bil er en hatchback henviser faktisk til bagklappens udformning. En hatchback har en skrå bagklap, der går fra bilens tagkant og ned. Den skrå bagklap giver øget plads i bagagerummet. Fremragende eksempler på hatchbacks er Skoda Citigo, Peugeot 208 og VW Golf.

Coupé

Coupe drawing sketch

En coupé er en bil, som navnet nærmest indikerer, er kuperet. Det henviser til, at den har en skrånende taglinje. Derudover er den også kendt for kun at have to sidedøre. Coupéen bliver derfor også ofte kaldet for en sportsvogn. Eksempler på coupéer er blandt andet Porsche og Audi TT.

Cabriolet

Cabriolet drawing sketch

Du har helt sikkert set cabrioleterne drøne rund på vejene, når sommersolen bager ned fra himlen. Cabrioleter er kendetegnet ved at være biler, hvor taget kan åbnes helt i form af en kaleche, der foldes ned. Cabrioleten har desuden ofte plads til fire personer og er derfor ikke en coupé eller sportsvogn med tag, der kan foldes ned, da disse typisk kun har plads til to personer. Eksempler på cabrioleter er Fiat 500 C cabriolet og Audi A3 Cabriolet.

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel