Bliv klogere på hybridbiler

Der var engang, hvor udvalget af biltyper var begrænset til benzin- og dieselbiler. Den tid er længe forbi. Når du skal investere i en bil i dag, er valgmulighederne mange flere. Interessen for alternativer til benzin- og dieselbiler er kun gået én vej de seneste år, og salget af el- og hybridbiler stormer frem. Nye teknologier udvikles og optimeres konstant, så mulighederne for at finde en eldrevet bil, der passer godt til dit behov, er derfor også større end nogensinde før.

I denne artikel har vi derfor samlet en masse information til dig, der overvejer at investere i en hybridbil. Læs med og bliv klogere på hvad en hybridbil egentlig er, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger sådan en. 

  • Hvad er en hybridbil?
  • Hvordan er det nu med ladetider?
  • Er det økonomisk fornuftigt at købe en hybridbil?
  • Passer en hybridbil til dine behov?

Hvad er en hybridbil?

Som navnet antyder, er en hybridbil en bil, der drives af minimum to forskellige teknologier; en forbrændingsmotor og en elmotor. 

Helt så simpelt er det dog ikke, da der findes tre typer af hybridbiler: 

Hybrid electric vehicle (HEV)

En HEV er den oprindelige hybridbil, der ikke kan køre på ren el, men har en elmotor, der primært bidrager til acceleration og derved sænker brændstofforbruget med op mod 20 procent. Batteriet oplades automatisk, når forbrændingsmotoren startes, og når bilen bremser. Så snart der er tilstrækkelig energi på batteriet, bruger bilen det automatisk. En HEV skal altså ikke oplades, når den holder stille. Alle hybridbiler har automatgear og er støjsvage ved bykørsel. Desuden har mange hybridbiler en kraftig accelerationsevne fra nul.

Plug-in hybrid electric vehicle (PHEV)

En PHEV er en videreudvikling af HEV-modellen og kan køre udelukkende på el over kortere distancer (ofte mellem 35 og 60 km, men det afhænger af bilmodellen), hvorefter den automatisk skifter til brændstof. Batteriet lades automatisk op ved kørsel, men kræver herudover en ladestander for at lade 100 procent op. I nødstilfælde kan en almindelig 220v-stikkontakt også gøre det, men det er langt fra anbefalelsesværdigt. Alle plug-in-hybridbiler har automatgear, er støjsvage og kører langt på literen pga. hybridteknologien. Bagagerummet er typisk mindre end i benzin- og dieselbiler pga. det relativt store batteri, og biltypen er ofte tung både pga. de to motorer og batteriet. Bemærk også, at ikke alle plug-in-hybridbiler fås med anhængertræk.

Mild hybrid electric vehicle (MHEV)

En MHEV er en mildere udgave af en HEV, og den kører primært på benzin eller diesel. Bilen kan altså ikke køre på el alene, men bruger en elektrisk motor på de tidspunkter, hvor forbrændingsmotoren ofte bruger meget brændstof. Det er eksempelvis, når bilen startes eller stoppes samt ved acceleration. Batteriet oplades automatisk ved udkobling og bremsning og skal ikke tilsluttes nogen strømkilde. Hybridbatteriet er ikke så tungt som andre batterier, fordi det er relativt lille i denne type og stjæler derfor ikke så meget plads i bagagerummet.

Hvor langt kører en hybridbil og plug-in hybrid på el?

Der er stor forskel på batteriernes kapacitet, så det afhænger i høj grad af batteriet i den respektive hybridbil. Som tommelfingerregel kan du regne med, at bilen kører ca. 2/3 af fabrikantens angivne kilometertal om sommeren, og relativt mindre om vinteren og ved motorvejskørsel. Biler med elmotorer er nemlig ikke særlig begejstret for kulde, så batteriets kapacitet vil blive påvirket, når temperaturen falder. 

 

Som udgangspunkt vil en hybrid eller plug-in-hybrid være velegnet, hvis du har en del bykørsel, fordi du kan få gavn af elmotoren. På landevejen er det ikke alle hybridbiler, der har tilstrækkelig elmotorkraft til at kunne køre 80 km/t, ligesom de vil køre på forbrændingsmotoren ved motorvejskørsel. Til gengæld kan plug-in-hybridbiler i de fleste tilfælde både køre landevejskørsel og motorvejskørsel på el, hvor forbrændingsmotoren kun slår til ved acceleration.

Hvor lang tid tager det at oplade en hybridbil?

Ladetiden afhænger af både hybridtype, mærke og model. Samtidig afhænger den også af, hvilken installation du skal lade op fra, batteriets slitage samt om det er en skinnende solskinsdag eller en vinterdag med bidende kulde. Hvis det er frostvejr, kan det forlænge ladetiden to til fire gange.

Hvis du lader på en stander, anføres der ifølge fabrikkerne ladetider mellem to og fire timer på en plug-in-hybrid. Eksempelvis kan du oplade en KIA Optima (PHEV) fra 0-100 procent på 2,5 timer via en ladeboks eller stander. Men som sagt afhænger det af flere parametre.

Er det billigere at køre i en hybridbil end en almindelig benzin- eller dieselbil?

De månedlige udgifter afhænger af flere ting: 

  • Dit kørselsmønster
  • Hvorvidt du oplader via egen eller offentlig ladestander
  • Din private el-takst
  • Hvorvidt du kører hybridbilen optimalt 
  • Husker at lade den op, når du kan
  • Hvorvidt du betaler over et lade-abonnement eller pr. kWh

Det er derfor svært at sige noget konkret om udgifterne, men hvis du kører en hybridbil optimalt, så vil den være billigere for dig på sigt sammenlignet med rene benzin- og dieselbiler, fordi hybridbiler generelt kører langt på literen.

Samtidig er det værd at huske på, at de nuværende lave afgifter på hybridbiler også er en økonomisk gevinst sammenlignet med benzin- og især dieselbiler.

Hvad er dine behov?

Gør det klart for dig selv, hvad dit behov er, og hvordan dit kørselsmønster ser ud. Kører du meget bykørsel, så giver det mening at købe en hybridbil. Pendler du dagligt på den gode side af 100 kilometer på motorvejen, er en dieselbil måske et bedre valg.

Hvis du bor i lejlighed og ikke har let adgang til en offentlig ladeboks, skal du også tænke det ind i beregningen. Det vil måske gøre det så besværligt for dig, at du ender med primært at køre på brændstof i stedet for el.

Overvejer du at købe en hybridbil?

Det er en god idé at prøvekøre en lang tur i en hybridbil, inden du beslutter dig, så du får afprøvet, om det er noget for dig. Prøvekør bilen, som du kører normalt, hvad end det er bykørsel, landevejskørsel eller motorvejskørsel. En hybridbil kører, føles og lyder anderledes, og eksempelvis har alle hybrid- og plug-in-hybridbiler automatgear, hvilket for nogle kræver tilvænning.

Hvis det er en brugt hybridbil, skal du være opmærksom på, om teknologien allerede er forældet, fordi udviklingen i øjeblikket sker med rasende fart. Samtidig skal du også være opmærksom på batteriets slitage – er det godt brugt allerede, eller kan det stadig levere effektivt? 

Hvis du køber en plug-in-hybrid er installation af en ladestander ved dit hjem nogle steder et krav, men uanset hvad er det en god idé, da det vil give dig større udbytte af din hybridbil.

Husk, at du skal gøre det til en vane at lade din bil op, når du kan. Ellers er der stor risiko for, at du mest kommer til at bruge din bil som en konventionel benzin- eller dieselbil.

Vær også opmærksom på, at hybridteknologien stiller andre krav til service, hvorfor serviceprisen ved uafhængige værksteder kan være højere end ved mærkeværkstederne.

Opsummering

100% Autotjek samarbejder med to forsikringsselskaber. Derfor er 100% Autotjek ikke et forsikringsselskab men formidler forsikringsselskabernes forsikringer ud som forhandleren i 100% Autotjek kan benytte sig af og tilbyde til dig som kunde. Der er forskellige dækninger/betingelser ud fra bilens alder, servicehistorik, kilometerantal ved indtegning af forsikringen ved de to udbydere. Ved spørgsmål om hvilken dækning/betingelser samt løbetid på forsikringen du kan tilkøbe, kontakt venligst den 100% Autotjek forhandler hvor du har fundet din nye drømmebil.