Kend dine rettigheder

16 juli 2019

< Tilbage til artikler

Kend dine rettigheder

Som forbruger er du beskyttet af købeloven, også når du køber brugt bil, så længe du køber den hos en forhandler. Køber du privat, gælder købeloven ikke. Det er ofte lidt dyrere at købe brugt bil hos en forhandler. Til gengæld er du godt beskyttet af købelovens 24 måneders reklamationsret.

Reklamationsret i 2 år
Der er forskel på garanti og købeloven. En eventuel garanti bliver udstedt af bilforhandlerne. Vælger du en 100% Autotjek bil, er der en autotjek-garanti på, men ellers er det ikke ret tit, der er det på brugte biler. Til gengæld gælder købeloven altid, uanset hvad forhandleren kommer med af ’fluffy’ forbehold som ”købt som beset” eller ”engros”. Du har altid reklamationsret i to år.

Skillelinje efter ½ år
Konkrete fejl og mangler på en brugt bil, der står i slutsedlen, kan du ikke indgive reklamation for hos en forhandler, men alt andet kan du – præcis som hvis du køber en helt ny bil. Der er dog nogle tidsfrister og regler, du skal være opmærksom på.

1-6 måneder
Det første halve år efter købet gælder købelovens formodningsregel, hvis du finder fejl på bilen og indgiver reklamation. Når formodningen er, at bilen havde fejlen ved købet, så det er forhandlerens ansvar at bevise, bilen ikke havde fejlen, før du blev den nye ejer.

6-24 måneder
Hvis der er gået mere end seks måneder, er det dit ansvar som forbruger at kunne bevise eller sandsynliggøre, at fejlen på bilen allerede var til stede på leveringstidspunktet, hvis du ønsker, at forhandleren dækker reklamationen. Efter to år beskytter købeloven dig ikke mere.

Vær på forkant med forhandler
Selv om købeloven beskytter dig som forbruger, kan det være besværligt at handle – og især at komme med efterfølgende reklamationer – hvis ikke det er hos en ordentlig bilforhandler. Hvis du køber brugt bil med 100% Autotjek, kan du regne med, at både forhandler og bil er i orden. Hvis ikke, er der en række ting du kan gøre for at være på forkant.

  • Tjek listen over udhængsskab for bilforhandlere, der ikke efterlever afgørelser fra Ankenævn for biler.
  • Tjek Bilbogen for at sikre dig, at der ikke er restgæld på bilen.
  • Bestil et brugtbilstjek hos et værksted du er tryg ved.
  • Få gennemset slutsedlen af en med juridisk indsigt
< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Køb brugt og få mere

19.02.2019

Vis artikel

Biløkonomi

08.03.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.05.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.06.2019

Vis artikel

Regler for børn i bilen

05.07.2019

Vis artikel

Denne side benytter cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere her.

OK