10 gode råd til skiferien

16 januar 2020

< Tilbage til artikler

10 gode råd til kør-selv-skiferien

Vinterferien nærmer sig, og det er for mange ensbetydende med store, sneklædte bjerge og stejle skiløjper, der glitrer under solens lave stråler. En billig måde at komme afsted på skiferie er ved at køre selv. Sneen falder blidt fra himlen og dækker vejen foran dig i et smukt, hvidt tæppe, der får roen til at sænke sig over alle bilens passagerer. Men det hele er ikke nødvendigvis ren idyl. Vejene kan være superglatte og er ikke nødvendigvis saltede (eller ryddede) i samme grad som herhjemme.

Det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler inden afrejse for at komme sikkert frem på de isglatte bjergveje – men også for at få en vidunderlig køretur gennem Europas smukke, rå vinterlandskab. Vi har derfor lavet en guide med gode råd til kør-selv-skiferien, så du er klædt godt på. 

Forberedelse af bilen

Det er ikke nok selv at være forberedt til køreturen til de norske fjelde eller schweiziske alper. Du bør også forberede din bil på den lange, kolde og måske endda våde køretur, så den kan klare strabadserne i vintervejret. 

  1. Skift dit batteri: Er du en af de lykkelige iPhone-ejere, så ved du med garanti, at telefonerne kan finde på at løbe tør for strøm på rekordtid, når det er koldt udenfor. Det er lidt samme princip med et bilbatteri. Har din bil allerede inden afrejse haft lidt småproblemer med at starte, er det en rigtig god idé at udskifte batteriet, inden du drøner mod minusgraderne.
  2. Vinterdæk: Sørg for, at din bil har gode vinterdæk, så du har et godt vejgreb på glatte veje. Mønsteret skal være minimum 4 mm. Er det ikke det, risikerer du at skøjte rundt, da du kun har minimalt vejgreb og derved kan være til fare for dig selv og andre. 
  3. Snekæder: Snekæder bør ikke ignoreres, selvom det måske ligger lidt fjernt for os at bruge snekæder herhjemme. I nogle lande er det et krav at have snekæder på for at kunne passere et bjergpas. Der er som regel skilte, der viser, om du skal benytte dem. Det kan du blandt andet opleve i Italien, Østrig og Schweiz. Du skal kun køre med snekæder, hvor det er påkrævet og kun, hvor der er så meget sne og is, at du ikke kan komme frem udelukkende på dine vinterdæk. Farten skal desuden holdes nede. FDM anbefaler en hastighed på 40-50 km/t som maksimum. Vær opmærksom på, at der kan være særlig hastighedsbegrænsning på nogle strækninger med snekæder. 
  4. Dæktryk: Du bør hæve dit dæktryk med 0,2 bar i forhold til det, din instruktionsbog anbefaler af den simple grund, at kulde kan påvirke luften i dækket.
  5. Kølervæske og sprinklervæske: Inden afrejse bør du tjekke, at din kølervæske er frostsikker samt sørge for, at din sprinklervæske også er det. Du bør benytte en sprinklervæske, der kan tåle ned til –35 graders frost. Det anbefales desuden, at du ikke benytter sprinklervæske ved temperaturer lavere end –12 til –14 graders frost. Det er de færreste, der nyder at se forruden fryse til under kørsel. 

Det skal du medbringe i bilen

Du har sikkert allerede nok at gøre, når du skal pakke bilen med skigrej, snacks og bookingpapirer. Men der er faktisk nogle ting, som det er utrolig vigtigt, at du husker at medbringe i bilen, når du skal på kør-selv-ferie og særligt kør-selv-skiferie.

  1. Refleksveste: Medbring altid refleksveste, så der er til alle bilens passagerer, og medbring desuden altid en advarselstrekant, du kan sætte op, hvis du får problemer med bilen på køreturen. 
  2. Skovl og tæpper: Det lyder måske lidt underligt at skulle medbringe en skovl. Men i Sverige er det faktisk et krav, at du har en lille skovl med, når du kører. Med skovlen kan du grave dig selv fri, hvis du skulle ende med snuden i en snedrive. Kan du ikke komme fri ved egen hjælp, er det en god idé at medbringe godt med tæpper og eventuelt også mad og drikke, så du kan klare dig et par timer, indtil vejhjælpen dukker op. 
  3. Vejmærkater/vignetter: I mange lande i Europa betaler du for at køre på motorvejene. Nogle steder skal du betale på stedet for at få lov at køre videre, og andre steder skal du have en mærkat i foruden, og det kan derfor ofte godt betale sig at købe dem hjemmefra. Du sparer nemlig både tid og penge, når du kommer til tjekstederne. Du finder en liste over hvilke lande, der kræver mærkater/vignetter her
  4. Nødhjælpskasse: I nogle Europæiske lande er det et krav, at du har en nødhjælpskasse med i bilen. Selvom det måske ikke er et krav i lige præcis de lande, som du skal igennem, bør du alligevel altid have nødhjælpskassen med dig. 

Værd at vide

  1. Brændstof: Kører du på diesel, bør du ikke køre helt frem til destinationen uden at tanke undervejs. Det skyldes, at dansk diesel ikke er frostsikret i samme grad som diesel på disse destinationer, da vi i vores lille land ikke er vant til så lave temperaturer, som de er andre steder i Europa.

Nu skulle du og din bil gerne være klædt rigtig godt på til en fantastisk køretur og skøn skiferie med masser af sne, frisk luft og trætte kroppe.   < Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel