Bil i hverdagen: Service eller syn?

24 april 2020

< Tilbage til artikler

Bil i hverdagen: Service eller syn? 

En bil er for mange uundværlig. Den er det primære transportmiddel og skal derfor bare fungere. Det skal nemlig være nemt at have bil i hverdagen, og det er det bestemt ikke, hvis den lige pludselig synes, at den skal bryde sammen på rampen til motorvejen. Alle biler kan gå i stykker, det er trods alt mekanik. Men nogle uheldigheder kan undgås, ved at få din bil synet og kørt gennem service, når det er tid. Her er det nemlig muligt at opdage, hvis der er dele på bilen såsom bremser, der er nedslidte og trænger til udskiftning inden, du altså står i problemer til halsen.  

Alle biler skal til serviceeftersyn, og det er ganske enkelt bilens alder og brug, der bestemmer, hvornår det er tid. Er der eksempelvis stadig frabriksgaranti på din brugte bil, er det desuden ekstra vigtigt at få bilen afsted til service – hvis du altså vi opretholde fabriksgarantien selvfølgelig. 

Hvad er forskellen på service og syn? 

Service går også under navnet serviceeftersyn, men må ikke forveksles med syn. Ja, det er altså ikke helt nemt, hvis du ikke er velbevandret i bilernes verden. Men det er nu alligevel meget godt at have styr på, hvad forskellen på serviceeftersyn og syn er. De to er nemlig forskellige. 

  • Et syn er en fuld gennemgang af bilen. Dette gøres i en synshal, og det noteres hvilke fejl og mangler bilen har, hvis den altså har nogle. Ved syn bliver der ikke lavet nogle former for reparationer, det er faktisk mere en test af bilen for at tjekke, at det er sikkert at have bilen kørende på de danske veje - både for din egen skyld, men også for dine medtrafikanters. 
  • Et serviceeftersyn er mere omfattende end syn. Det er nemlig en grundig kontrol af hele bilen, hvor der også udføres reparationer og udskiftning af eksempelvis olie. Til et serviceeftersyn bliver bilen altså tjekket grundigt igennem og defekte dele udskiftes. Dette er for at sikre at bilen er sikker at køre rundt i.  

Men er både syn og serviceeftersyn så ikke kontrol af bilen, for at tjekke at den er driftssikker? Svaret er jo. Men ved syn skal din bil godkendes, så du kan køre videre i den. Godkendes den ikke ved syn, skal du efter synet have lavet de fornødne reparationer på bilen. Når disse er lavet, skal bilen så synes igen. Efter et almindelig serviceeftersyn er reparationerne derimod lavet, og du skal først have bilen til service, når den selv skriver, at det atter er tid.  

Hvordan ser du, om din bil skal til service? 

Når det er tid til serviceeftersyn, skal din bil nok selv sige til. Den kommer nemlig med en lille meddelelse inde i bilens infodisplay eller instrumentbræt. Denne meddelelse kan dog tage forskellig form alt efter, hvilken bil du har. I nogle biler kommer der et lille symbol frem i form af en svensknøgle. Men i nogle mærker og modeller er svensknøglen udskiftet med forkortelsen “insp”, som står for inspektion – altså at din bil skal inspiceres og dermed til service snarest. Nogle biler gør det ikke nemt, de kommer nemlig blot op med en kode i form af tallet 82, som er den specifikke kode for serviceeftersyn. 

Hvor ofte skal din bil til service? 

En ting er, at din bil selv skriver service, en anden ting er, at det da er meget rart lige at vide, hvornår du kan forvente, at den skal ind forbi et værksted. Det er sådan, at intervallet for et serviceeftersyn kan variere. Der er trods dette heldigvis nogle huskeregler. Det er nemlig mest almindeligt, at bilen skal til service, når den har kørt et sted mellem 10.000 og 30.000 km. Du kan derfor følge med på triptælleren og få en indikation om cirka tidspunktet for serviceeftersynet. Kører du mindre end dette, er det i stedet et års-interval, der træder i kraft. Alt efter din bil (mærke/model) er år-sintervallet hvert eller hvert andet år. Din bil skal altså til serviceeftersyn på nogenlunde samme tidspunkt på året hvert eller hvert andet år. 

Typer af service  

Som udgangspunkt er der tre typer serviceeftersyn: 

  • Grundlæggende serviceeftersyn: Består af et olieservice, det vil sige udskiftning af olie og oliefilter. Derudover kan det også inkludere kontrol af køler- samt bremsevæske og justering af lys og dæktryk. 
  • Lille serviceeftersyn: Består af det grundlæggende skift af olie og oliefilter. Men som også indebærer kontrol af alt fra lys og lygter over smøring af døre til kontrol af dæktryk, styretøj, udstødning og bremser. Derudover vurderes slitagen på dækkene og bilen prøvekøres for endelig kontrol og vurdering.  
  • Stort serviceeftersyn: Her kigges der på det samme som ved det lille service. Derudover skilles bremserne ad og bliver både renset og smurt. Det samme gælder for gear- og bagtøjsolier. Sidst men ikke mindst udskiftes pollen- og brændstoffilteret.  
< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel