Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

17 februar 2020

< Tilbage til artikler

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

Vinteren er ikke som den har været, den kan være lun og regnfuld og bedst, som du tror, at vinter bliver til forår, åbner himlen op midt i marts måned og ned daler de smukkeste snefnug og indhyller landskabet i et hvidt tæppe – måske bare for nogle timer og måske i flere dage. Det er virkelig ikke nemt at gennemskue, hvornår der skal sommerdæk på bilen, særligt når vejret laver unoder og giver fornemmelsen af forår før tid for så at vende på en tallerken.

Du har sikkert allerede stiftet bekendtskab med en masse tommelfingerregler for, hvornår du bør skifte fra vinterdæk til sommerdæk. For eksempel at det er en god idé at benytte sommerdæk mellem påske og oktober måned – men hvad så hvis påsken ligger mega tidligt eller sent?

Det perfekte tidspunkt at skifte til sommerdæk

Det er som udgangspunkt en god idé at slippe af med vintersutterne i april måned. Det skyldes at risikoen for, at der kommer sne og vejene er glatte af is falder. Du bør dog ikke bare skifte til sommerdæk, fordi kalenderen fra den ene dag til den anden skriver april. Du bør nemlig hovedsageligt være opmærksom på vejret og temperaturen i stedet. Sommerdækkene skal nemlig først på, når termometeret viser omkring 7° C hele døgnet rundt. Det betyder nemlig, at risikoen for isglatte veje er væk og højst sandsynlig ikke gør sit indtog igen før til efteråret.

3 gode grunde til at skifte til sommerdæk

Ja, hvorfor overhovedet skiftet til sommerdæk? Tanken om at lade vinterdækkene side på, til forårsregn og blæst er forsvundet, og det bliver rigtig sommer, har sikkert strejfet dig. Der er dog flere gode grunde til, hvorfor det er en virkelig dårlig idé at beholde vinterdækkene på for længe.

  1. Sommerdæk er generelt hårdere end vinterdæk. Hvor vinterdækket er lavet af blødere gummi og har et groft mønster, har sommerdækket en glattere dækoverflade og et mindre mønster med riller og er lavet af hårdere gummi. Det gør, at det er mere behageligt at køre på sommerdæk i varmt vejr, og du får desuden et meget bedre vejgreb. Det er, fordi sommerdækket har længere mellem lamellerne i dækmønstret, hvilket rent faktisk gør, at sommerdækket er langt bedre til at undgå aqua-planning end vinterdækket.
  2. Da sommerdæk er hårdere end vinterdæk giver de mindre friktion, når du kører. Det reducerer støj fra dækkene, men kan faktisk også mærkes på økonomien, da den mindre friktion også betyder, at du bruger mindre benzin – og hvem vil ikke gerne spare lidt på benzinposten? Friktionen fra dækkene er faktisk estimeret til at stå for hele 20 % af brændstofforbruget, så det er altså ikke super økonomisk at køre rundt med vinterdæk om sommeren.
  3. Den sidste rigtig gode grund til at skifte til sommerdæk er faktisk, at det er lige så risikabelt at køre på vinterdæk om sommeren, som du sikkert har hørt, at det er at køre med sommerdæk om vinteren. Det hårde sommerdæk og anderledes dækmønster, gør at de har en mindre bremselængde på tør, lun vej end vinterdæk har. Så uanset tørvejr eller regnvejr bør du få skiftet til sommerdæk, når temperaturen rammer de 7° C døgnet rundt. Hvis ikke får din egen skyld, så for dine medtrafikanters.

Et simpelt skift til sommerdæk kan spare dig for penge

Sommerdæk er som du sikkert allerede ved beregnet til lunere temperaturer. Det betyder derfor også, at dine vinterdæk er beregnet til koldere temperaturer. Bruger du dine vinterdæk, når det er lunt udenfor slides de meget hurtigere op. Ja, faktisk siger man, at vinterdæk slides hele 20 % hurtigere end sommerdæk. Du kan derfor spare lidt og undgå at skulle købe nye vinterdæk alt for ofte ved at få skiftet til sommerdæk, når det er tid.

Tjek dine sommerdæk inden montering

Har du planer om selv at skifte til sommerdæk, bør du give dem en grundig inspektion inden du monterer dem – hvis du da ikke allerede gjorde det, da du gjorde dem klar til vinterhi. Tjek dækkene igennem for søm, sten og lignende for at undgå problemer efter montering. Derudover skal du tjekke mønsterdybden på dine dæk. Er mønsteret under 3 mm, er det stadig lovligt at køre med dem, men du bør se dig om efter nogle nye. Det er nemlig lovligt, at køre med sommerdæk, der har et dækmønster helt ned til 1,6 mm. Kommer du under dette, er det ulovligt, da du får dårligt vejgreb, dækkene kan føles glatte, og du er til fare for dig selv og andre.

Sommer/vinterdæk i andre lande

Skal du på påskeferie i nabolandene anbefaler FDM, at du altid undersøger reglerne for vinterdæk og sommerdæk i det pågældende land. Selvom der ikke er nogen lovgivning herhjemme, der fortæller dig, hvornår du skal køre med vinter- eller sommerdæk, er der det faktisk i andre lande. I Sverige er det for eksempel obligatorisk at have vinterdæk på frem til den 31. marts i tilfælde af sne og kulde.

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel