7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

01 juli 2020

< Tilbage til artikler

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark  

Åååh, der er næsten ikke noget bedre end at få pakket bilen til årets kør-selv-ferie. Luften er fuld af forventningens glæde, stemningen er afslappet og løssluppen, og det er omsider på tide at kravle ombord i landevejsflyderen. Om du skal på kør-selv-ferie og køre motorvejene tynde ned gennem Europa, eller om du skal cruise på de danske landeveje, har i sidste ende ikke den helt store betydning. Når det handler om gode råd til kør-selv-ferien, er det nemlig rigtig mange af de samme råd, der gælder – og det er faktisk helt det samme, når det kommer til at gøre bilen klar til bilferien. 

1.Pak bilen rigtigt og med godt udsyn

Når bilen skal pakkes godt op, gælder den universelle pakkeregel: Tunge ting placeres længst fremme i bagagerummet – det vil sige op mod bilens bagsæder, for at det ikke kan rutsje frem ved en hård opbremsning. Sørg desuden for at fordele vægten jævnt. Al den tunge bagage bør aldrig placeres i den samme side af bilen. Dette er for at undgå, at bilens styreegenskaber påvirkes. Alle de lettere genstande bør placeres i bagagerummet efter, den tunge bagage er lagt ind. De lette genstande kan også placeres i en tagboks, hvis det er nødvendigt med ekstra plads. Sørg desuden altid for at kunne trække bilens hattehylde over, så løse genstande fra bagagerummet ikke kan flyve ind i kabinen ved hårde opbremsninger. Dette sikrer også, at du altid har godt udsyn gennem bagruden.  

2. Planlæg ruten og forventet ankomst

Planlæg ruten til kør-selv-ferien på forhånd. Er der nogle steder på vej til feriedestinationen, som fortjener et pit-stop? Ved planlægning af ruten bør du desuden tage højde for trafikken – der kan ske uheld på vejen, så du ender i køkørsel, og du kan risikere blot at ramme masser af ferieglade bilister, der skaber masser af ekstratrafik på vejene. Det er derfor altid godt at have en lille buffer på et par timer lagt ind i køreplanen – alt efter hvor langt du selvfølgelig skal køre. Det betyder også, at der bør tages højde for pauser; spisepause, tissepause, kaffepause og strække-ben-pause, der er nok at vælge imellem, og det tager hurtigt lidt længere tid end du nok lige regner med – særligt hvis du rejser med børn. 

3. Husk kort og GPS

Det er altid en god idé lige at pakke både kort og GPS. For det kan meget vel være, at GPS’en foreslår en god rute, men beslutter den sig for at strejke, og har du ikke fået en fornemmelse af ruten inden, du tog afsted, ja så risikerer du altså at være på herrens mark. Køb et kort hvor det er muligt at få et overblik over de lange stræk, du skal køre, men som også giver en mere detaljeret visning af småveje. Det kan desuden betale sig lige at notere ruten i hovedtræk på et stykke papir. Det giver en god fornemmelse af selve ruten og er handy at have ved hånden, hvis du begynder at tvivle på om GPS’en har fat i den lange ende eller leder dig på afveje. 

4. Rigtig indfletning på motorvej

Hvis der er noget, som med garanti kan få blodtrykket til at stige hos de fleste – og som måske også lige kan give et bare bandeord med på vejen, så er det dårlige medbilister. Og det er selvfølgelig ikke dig, der er en dårlig bilist men helt sikkert alle de andre. Men for at du ikke ender op som en af “alle-de-andre" kræver det måske lige en genopfriskning af flettereglerne på motorvejen. I Danmark er det nemlig sådan, at der ved tilkørsel på motorvej ikke er vigepligt. Det vil sige, at det faktisk er bilen på tilkørslen og bilen, der allerede kommer drønende på motorvejens pligt at udvise gensidig hensyntagen. Begge er altså ansvarlige, hvis indfletningen ender i et uheld. I praksis er det dog sådan, at det altid er den bagerste bil, der lige må slippe speederen for at give plads til den indflettende bil. I udlandet er der nogle steder vigepligt ved indfletning, og du skal derfor være særligt opmærksom overfor det. 

5. Problemer med bilen?

Oplever du problemer med bilen eksempelvis motorstop, er det vigtigt, at få bilen ud til siden, så den ikke generer andre trafikanter. Du bør desuden opsætte en advarselstrekant minimum 100 meter fra bilen på motorvej og minimum 50 meter fra bilen på almindelig vej. Desuden bør alle passagerer have sikkerhedsveste på, så I er nemme at spotte i vejkanten, og andre bilister kan tage hensyn og passe på jer. På stærktrafikerede veje er det desuden tilrådeligt at kravle om på den anden side af autoværnet. 

6. Brug af katastrofeblink

Katastrofeblinket benyttes ofte på motorvej, når trafikken pludselig ændrer sig. Det kan være en markant fartændring, der kan resultere i påkørsel bagfra, hvis den bagvedkørende ikke er opmærksom på ændringen. Katastrofeblinket indikerer, at noget ud over det sædvanlige er på færde, og har til hensigt at meddele andre trafikanter om dette for at undgå fare. Du bør eksempelvis sætte katastrofeblink på, hvis du er en af de sidste biler i en stillestående eller meget langsomt kørende kø. Bagfra kommende biler kan nemlig ikke nødvendigvis se, at du nærmest holder stille. Katastrofeblinket kan derfor være med til at sikre en sikker nedbremsning og undgå påkørsel bagfra.  

7. Hav styr på forsikringer og vejhjælp

Inden du begiver dig ud på kør-selv-ferien, bør du tjekke op på bilens forsikringer – og måske særligt om du har vejhjælp inkluderet i forsikringsprisen. Vejhjælp kan hurtigt blive enormt dyrt, hvis du skal betale på stedet. Derudover bør du tjekke op på, om du er forsikret mod indbrud i bilen. En fuldt pakket parkeret bil, kan være en fristelse for folk med lange fingre “for hvad gemmer der sig mon af skatte i taskerne; computere, IPads, smykker, telefoner?” Et indbrud i bilen er bare ikke sjovt for nogen og gør bestemt ikke noget godt for feriestemningen.  

Ved at tage højde for nogle af de forskellige råd, inden du begiver dig afsted mod feriedestinationen, er du godt klædt på til en helt fantastisk kør-selv-ferie, og hvad den nu engang har at byde på af spændende oplevelser.  

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel