Gør bilen klar til bilferien

24 juni 2020

< Tilbage til artikler

Gør bilen klar til bilferie 

Det er ikke bare lige at trille ud på de danske motorveje, hvis du skal på bilferie. Det er nemlig en god idé lige at tjekke, om bilen nu også er helt klar til de mange kilometer på vejene. Det er heldigvis hverken særligt besværligt og tager heller ikke synderligt lang tid – hvis altså din bil er i almindelig god stand. Du vil med garanti takke dig selv for, at du har brugt tiden på et lille ferietjek af familiens pakæsel. Det er de færreste, der har lyst til at hentes af vejhjælp på grund af for lidt olie på motoren eller et punkteret dæk.  

Dette bør du tjekke inden bilferien 

Der er et par ting, du lige bør tjekke inden, du drager afsted på bilferie – uanset om turen går fra Sjælland til Jylland eller derudaf på de kæmpestore, tyske motorveje. Du bør altid tjekke: 

  • Olie 
  • Dæktryk  
  • Sprinklervæske og udsyn 

Olie  

Noget af det allervigtigste at tjekke inden en længere køretur er oliestanden. Olie smører nemlig bilens motor, og du bør derfor også altid have minimum en halv liter motorolie liggende i bilen. Den kan nemlig godt sluge lidt ekstra, når du kører meget lange stræk på motorvejen. Det er derfor en god idé lige at tage et kig på oliestanden inden, du drager afsted. Det kan du heldigvis nemt gøre selv. Bilen skal have stået stille i minimum 10-15 min for, at du kan regne med, at oliestanden rent faktisk passer. Niveauet skal altid være mellem minimum og maksimum på oliepinden. 

Afmærkningen på minimum og maksimum kan være forskellig fra bil til bil, en ting er dog sikkert – oliepinden er altid markeret med gul eller orange, så den er nem at finde.  

  1. Du tjekker olien ved at trække olipinden op og tørre den af i et stykke papir. 
  2. Derefter sættes olipinden i og trækkes op igen. Nu kan du se olieniveauet, der skal være mellem markeringerne for minimum og maksimum.  

Trænger der til at hældes olie på bilen, skal du være opmærksom på, at du ikke må hælde for meget på, da det ikke er godt for motoren. Du bør derfor aldrig efterfylde med olie, hvis dit tjek af oliestanden viser et niveau tæt på maksimum. Det kan være en god idé, at have en dunk olie med i bilen, så du kan fylde på, hvis oliestanden er lav midt på ferien.  

Dækmønster og dæktryk 

Er det lang tid siden, du har fået nye dæk på bilen, kan det være en fordel lige at tjekke, om der er mønster nok på dem, så sikkerheden er i top til de mange kilometer, der skal tilbagelægges. For lidt mønster giver dårligt vejgreb og kan forårsage farlige situationer. Ifølge dansk lovgivning er minimumsdybden for dækmønster 1,6 mm. Men skal du drøne Danmark eller Tyskland rundt, bør du bestemt have mere mønster tilbage på dækket. Hos FDM anbefaler de, at mønsterdybden er minimum 3-4 millimeter, så der er forbehold for slitage undervejs. Du bør dog overveje, om du helt skal skifte dækkene inden kør-selv-ferien, hvis der kun er 3-4 millimeters mønster tilbage. Det skyldes nemlig, at de vil have svært ved at lede vand væk ved store regnskyl og derved har dårligt vejgreb. 

Udover mønsterdybden bør du også tjekke dæktrykket. Har du pakket bilen godt op med familiens bagage, skal dæktrykket være højere end normalt, netop fordi bilen er en del tungere end den plejer. Er du i tvivl om, hvad dæktrykket i netop din bil skal være, kan du finde værdierne i bilens instruktionsbog, på bilens dørstolpe eller sågar på bilens brændstofdæksel – og dæktrykket måler du på en tankstation. 

Sprinklervæske og udsyn 

Ja, der er næsten ikke noget vigtigere end godt udsyn fra bilen, når du triller ud af carporten. Til bilferien er det dog særligt vigtigt at sørge for, at der er fyldt godt med sprinklervæske på bilen. Du kan med fordel pakke en dunk med sprinklervæske, så du er sikker på ikke at løbe tør undervejs. En beskidt forrude kan nemlig være generende under kørsel særligt i modlys. Det er derfor også en god idé lige at kontrollere, at dine vinduesvisker nu også virker ordentligt. Er gummiet eksempelvis ved at gå af, eller trækker vinduesviskerne striber, bør du overveje at få dem udskiftet inden bilferien.   

Ting du bør have med i bilen 

Der er nogle ting, der altid er godt at have med i bilen, når du skal på bilferie - uanset om du bare skal rundt i Danmark eller om du begiver dig syd for grænsen. 

Advarselstrekant og veste

Du bør altid sikre dig, at du har advarselstrekant og sikkerhedsveste med i bilen, når du skal på bilferie. Skulle du være så uheldig, at din bil af den ene eller anden grunden giver op på livet på motorvejen (eller andre steder for den sags skyld). Ja, så skal du altså ud til siden at holde, tage sikkerhedsvest på og sætte advarselstrekant op. Holder du i nødsporet på motorvejen skal advarselstrekanten stilles op minimum 100 meter fra bilen for at advare andre bilister om, at du holder der. Holder du på landevej eller andre steder, kan du nøjes med at sætte den op mindst 50 meter fra bilen. Du bør være opmærksom på, at det er lovpligtigt at sætte advarselstrekanten op ved uheld.  

Du bør desuden sørge for, at der er sikkerhedsveste til alle bilens passagerer og ikke kun til føreren. Vestene er bedst placeret under sæderne eller i døren, så de ikke skal graves frem under al bagagen. Det er ikke lovpligtigt herhjemme, at have sikkerhedsveste i bilen, men det anbefales på det varmeste, så du er nemmere at spotte i vejkanten.  

Har du brug for en oversigt over, hvad der er obligatorisk at have i bilen, og hvad der anbefales, kan du her se en fuld liste for de forskellige lande i Europa.  

Køresolbriller 

Det er altid en rigtig god idé at have gode køresolbriller liggende i bilen. Skarpt dagslys trætter under kørsel og et par gode solbriller kan faktisk afhjælpe trætheden – og der er vist ingen grund til at nævne, at solbrillerne også er et absolut must, når solen selvfølgelig titter frem og bager bilen i sine skarpe stråler. Hjælper solbrillerne ikke på din træthed, bør du altid tage en pause fra at sidde bag rattet.  

Førstehjælpskit og lappekit eller reservehjul 

Du bør altid have enten lappekit eller reservehjul liggende i bilen, hvis du skulle risikere at punktere på vejen. Det gælder faktisk, uanset om du skal på bilferie eller ej. Har din bil ikke reservehjul, så har den højst sandsynlig et lappekit, som består af en gummimasse, der sprøjtes ind i dækket og lukker hullet til. Kittet kommer med en kompressor til at pumpe dækket op igen. Du bør dog være opmærksom på, at brugen af lappekit er en nødløsning, og at dækket skal skiftes lige så snart, at du har mulighed for det.  

Når du nu alligevel har lappekit eller reservehjul liggende, kan du ligeså godt også tage et førstehjælpskit med. Så er du på den sikre side ved uheld, eller hvis du er ved at kløjs i reservehjulet eller lappekittet, når dækket skal fikses.

Har du styr på det hele? 

Har du styr på det hele, og glæder du dig bare til, at komme afsted på kør-selv-ferie, så er der intet andet for end at trille derud af. Men har du husket at pakke bilen sikkert? Og skal bagsæderne besættes af småfolket, mangler du måske inspiration til at underholde børnene samtidig med at sikkerheden er i orden. Læs her, hvordan du underholder børnene på køreturen, og hvad du skal være opmærksom på ved opbevaring af legesager under køreturen.  

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel