Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

25 maj 2020

< Tilbage til artikler

Bil og campingvogn – regler for din mobile hytte  

Forår og sommer kalder på masser af gode oplevelser ved hav og strand – og hvad er bedre end at spænde den mobile hytte bag på bilen og drøne afsted mod de danske campingpladser? Er du for nylig blevet ejer af en skøn ferieoase til anhængertrækket, eller har du blot brug for lige at få genopfrisket, hvad du bør vide og være opmærksom på, når du spænder campingvognen bag på bilen? Så hæng på, og læs med nedenfor.  

Særligt kørekort til kørsel med store campingvogne 

Ja, du er måske lidt overrasket, men det kræver faktisk et særligt kørekort, hvis du skal spænde en stor campingvogn bag på bilen. Her gælder det nemlig om at have kørekort til stor trailer. Men hvad i alverden indebærer det så helt præcist?  

Det helt almindelige kørekort til personbiler kaldes et B-kørekort. Her må du køre med alle typer påhængsvogne som eksempelvis trailere. Med dette kørekort må du køre med en bil med en totalvægt på højst 3.500 kg – og du har altid lov til at køre med en anhænger, som vejer op til 750 kg (totalvægt). Tilsammen må bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt ikke overstige 3.500 kg. Det vil sige, at hvis din anhængers totalvægt er på 1.600 kg, og bilens totalvægt er på 2.000 kg, ja, så får du med kombinationen af de to en samlet totalvægt på 3.600 kg. Det vil sige, at den samlede totalvægt på 3500 kg, som du må køre med med B-kørekortet, overskrides. 

B-kørekort før 2009 giver dig en anden mulighed 

Der er dog et lille men, når det kommer til reglen om den tilladte totalvægt. Er du en af dem med kørekort udstedt før 1. maj 2009, har du lov til at lade den størst tilladte påhængsvægt på bilen gælde i stedet for den største tilladte totalvægt. Den størst tilladte påhængsvægt findes på bilens registreringsattest, hvor den størst tilladte totalvægt findes på anhængerens registreringsattest. Lige meget hvad må den samlede vægt af bil og anhænger dog ikke overstige 3.500 kg med B-kørekortet. Det kræver nemlig et større kørekort. Her er der to muligheder: trailerkørekort - B/E og B+-kørekort til mellemstore vogntog  særligt kørekortet til mellemstore vogntog lyder lidt voldsomt, hvis du bare vil have din campingvogn med på tur. Men der er alligevel god grund til lige at kigge på dette også. Så hvordan adskiller de to sig egentlig fra hinanden?  

Trailerkørekort - B/E 

Et trailerkørekort giver dig lov til at køre med et vogntog på helt op til 7.000 kg. Den lidt sjove betegnelse vogntog referer blot til bil og anhænger, da disse to kobles sammen – lidt ligesom med et tog. Med trailerkørekortet kan du altså spænde noget af en krabat af en campingvogn bag på bilen. Du skal blot huske, at anhængeren ikke må være tungere, end hvad din bil er godkendt til at trække. 

For almindelige campingvogne og personbiler er det måske lige i overkanten, og det er derfor også muligt at benytte sig af B+-kørekortet til mellemstore vogntog. 

B+-kørekort  

B+-kørekortet er faktisk blot en udvidelse af det almindelige B-kørekort. Det særlige er blot, at du med dette må køre med et vogntog på op til 4250 kg. Det vil sige, at campingvogn og anhænger tilsammen må veje op til 4250 kg – dette er altså uanset om anhængeren overstiger 750 kg, som er maksimum vægt for anhænger til almindeligt B-kørekort.  

Skal du en tur til udlandet, bør du være opmærksom på, at der er særlige regler for, hvor meget du må køre med. I EU er du altid dækket ind, hvis du har et B/E-kørekort 

Hvad må bilen egentlig trække? 

Én ting er, at du nu er ved at have styr på, hvilket kørekort du skal have til kørsel med campingvogn – hvis det altså overhovedet er nødvendigt for dig med et udvidet kørekort. Et andet er faktisk, hvor meget netop din bil rent faktisk må trække. Det er heldigvis forholdsvis nemt at finde ud af. Bilens tilladte påhængsvægt er nemlig skrevet ind i bilens registreringsattest. Du bør dog være opmærksom på, at der skelnes mellem, om påhængsvognene er udstyret med bremser eller ej. Du bør også lige holde dig for øje, at du ikke må fylde campingvognen op med flere pakkenelliker end op til den påhængsvægt, som din bil er godkendt til at trække.  

Campingvognens tilladte totalvægt fremgår af dens registreringsattest, og totalvægten er altså inklusiv gods. Der skal også tages højde for alt, hvad der læsses ind i campingvognens skabe og opbevaringsrum. Du må dog gerne spænde en stor campingvogn, som har en tilladt totalvægt, der er større end det bilen må trække, bag på din bil. Du skal blot tage højde for, at campingvognen ikke kommer til at veje mere, end din bil må trække. Den tilladte totalvægt er nemlig ikke ensbetydende med campingvognens vægt, men vægten af campingvogn og indhold tilsammen. Du kan med fordel benytte FDMs trailer- og campingvognsberegner her til at få et overblik.  

Det skal du være opmærksom på inden kørsel med campingvogn 

  1. Campingvognen skal vore korrekt tilkoblet. Det betyder blandt andet, at lysstikket skal være tilkoblet korrekt, så bremselys, blinklys og lys på campingvognen virker, som de skal. Derudover skal sikkerhedswiren være fastgjort. 
  2. Du bør desuden tjekke dæktrykket, inden du suser afsted samt sikre, at stand-bremserne er løsnet. 
  3. Ekstra sidespejle skal monteres, hvis campingvognen er ekstra stor. 

Så hurtigt må du køre med campingvogn  

Nu har du styr på det hele – stort set. For hvad er trafikreglerne egentlig for kørsel med campingvogn? Er din campingvogn spændt bag på og klar til lir på de danske campingpladser, så er det med at komme afsted. Uden for byerne må du dog max køre 80 km/t og i byzonerne ligeledes max 80 km/t, hvis altså skiltningen tillader det. Ellers må du selvfølgelig kun køre 50 km/t som normalt. Kører du med campingvogn på motorvejen, ja, så må du faktisk kun køre 80 km/t, medmindre der skiltes med endnu lavere hastighed for påhængskøretøjer. Der er dog en lille ting, du skal være opmærksom på ved kørsel på motorvej. Er din campingvogn Tempo 100 godkendt, så må du faktisk godt krølle bilen op på 100 km/t.  
 

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel