Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

08 september 2020

< Tilbage til artikler

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

Isofix, ECE-mærker og højde- og alderskrav. Er du også forvirret over alle sikkerhedskravene til autostole? Du er lovlig undskyldt, det kan være en jungle at finde hoved og hale i alle reglerne til sikker kørsel med børn.

Som fører af bilen er det dit ansvar, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen. Hvis ikke de er det, risikerer du et klip i kørekortet og en bøde på 2.000 kr. Læs med her og undgå bøder, klip og skader, hvis uheldet er ude. Vi giver dig et hurtigt overblik over sikkerhedskravene til autostole og sikker kørsel med børn.

Placer autostolen bagudvendt og husk at slå airbaggen fra

Du opnår størst sikkerhed for dit barn ved at placere autostolen bagudvendt og på bagsædet – altså med ryglænet mod kørselsretningen. Vælger du at placere barnet i autostolen på passagersædet foran i bilen, er det yderst vigtigt, at du sikrer dig, at airbaggen på denne plads er slået fra. Udover at være farligt for barnet ved kollision er det også forbudt. Herudover skal du også sikre dig, at sædet og autostolen begge er indstillet korrekt, så selens funktion er optimal. Det kan du læse mere om i bilens instruktionsbog og i brugsvejledningen til autostolen.

Hvordan vurderer jeg sikkerheden i autostolen?

Når du skal finde en autostol, der passer til dit barn, skal du gå ud fra dit barns alder, højde og vægt. En bagudvendt autostol er ved korrekt montering fem gange mere sikker end en fremadvendt.

Sørg for at tjekke følgende, når du vælger autostol:

 • At barnets vægt/højde er inden for autostolens vægt- og højdegrænse
 • At autostolen kan monteres korrekt i din bil
 • At selen sidder korrekt om barnet
 • At barnet ikke er højere end stolens bagkant
 • At barnet generelt sidder godt

Se efter ECE-mærkerne

Ifølge dansk lovgivning skal alle børn under 135 cm i højden være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr under kørsel i både person- og varebiler. Når du er på jagt efter en autostol, skal du enten kigge efter ECE-mærkerne eller i-Size-mærket. De fortæller dig nemlig, at autostolen er godkendt ifølge EUs krav. Med ECE-44-03 og ECE-44-04 deles autostolene op i vægtklasser, og barnet skal sidde bagudvendt de første 9 måneder.

Autostole med følgende ECE-mærker er lovlige:

 • ECE-44-03
 • ECE-44-04
 • ECE-R-129 (i-Size)

Overordnet kan man dele autostole med ECE-mærker op i 3 varianter efter vægtklasse:

 1. Autostol til baby (babystol: 0-13 kg)

En autostol til nyfødte kaldes også en babystol. I en babystol spændes barnet fast med ryggen mod kørselsretningen. Det er mest sikkert og nedsætter risikoen for skade på hals og nakke ved frontalt sammenstød. Sørg for, at selen ikke er snoet og hverken sidder for løst eller for stramt - du skal kunne få en flad hånd ind under selen.
Når barnets hoved begynder at stikke op over kanten på stolen, eller når barnets vægt overskrider grænsen for stolen, er stolen for lille og skal skiftes til en større autostol. Det vil typisk være, når barnet er mellem 8-13 måneder.
I særlige tilfælde, hvor barnet er født for tidligt eller har en kronisk sygdom, findes andre godkendte og sikre løsninger, hvor barnet ligger ned. Eksempelvis boxette, transportlift eller liftnet.

 1. Autostol 1-4 år (barnestol: 9-18 kg)

En autostol til børn i alderen 1-4 år kaldes også en barnestol. En bagudvendt barnestol, hvor barnet sidder med ryggen til kørselsretningen, er også det sikreste, når barnet er i alderen 1-4 år. En bagudvendt barnestol i den størrelse fylder dog lidt mere, så vær sikker på, at der er plads til det i din bil.

 1. Autostol 4-10 år (selepude: 15-36 kg)

Når barnet er blevet for stor til barnestolen, er det oplagt at skifte den ud med en selepude med ryglæn. Selepuder er godkendt til børn i vægtklassen 15-36 kg. Selepuden hæver dit barn lidt op i højden og sørger for, at selen sidder rigtigt over både hofte og skulder. Det er vigtigt at sørge for, at selen sidder foran kroppen og over skulderen. Hvis selen sidder under armen, kan den ved uheld forvolde skade på barnets indre organer. Det er desuden også ulovligt, og som fører risikerer du at få en bøde for det.

i-Size (ECE-R-129) er en videreudvikling af ECE-standarderne, og her grupperes stolene efter højde i stedet for vægt. i-Size er den nyeste sikkerhedsstandard (trådte i kraft i 2013), og har bedre kollisionsbeskyttelse i siderne og bedre trykfordeling end ECE-44 modellerne – der er altså større sikkerhed ved en i-Size autostol. I-Size kan kun monteres med isofix og børn skal sidde bagudvendt de første 15 måneder. Vær opmærksom på, at i-Size autostole generelt er større og derfor kræver mere plads i bilen.

Isofix vs. selemontering

Du har måske hørt ordet isofix nævnt i forbindelse med autostole. Isofix står for International Standards Organisation Fixture og er en standardiseret løsning, der sikrer let montering og sikker brug af autostole. Hvis din bil har isofix, er du altså sikker på, at autostolen med isofix kan monteres, uanset hvilket mærke og størrelse stolen har.

Isofix er helt konkret to metalbøjler, der er monteret direkte til bilens karosseri. Bøjlerne finder du mellem sædet og ryglænet. Autostolen eller autostolens base klikkes på beslagene og fastgøres dermed til sædet. Isofix-systemet holder stolen stabil, og du er sikret, at stolen er monteret korrekt i modsætning til montering udelukkende med sele. Sikkerheden ved brug af en autostol med isofix er altså generelt højere – fx beskyttes barnets hoved og nakke i højere grad end ved fastspænding med sele.

Der er isofix i langt de fleste biler, der er produceret fra 2006 og frem. Du kan se, om en bil har isofix i bilens manual. Det er dog ikke alle biler – heller ikke de helt nye – der har isofixbeslag foran i bilen, så vær selv opmærksom på det.

Selemontering af autostolen er en mere fleksibel løsning, da stolen passer i alle biler, og du kan dermed lettere flytte stolen fra en bil til en anden. Dog har studier vist, at stole med selemontering i 70 % af tilfældene ikke bliver monteret korrekt, hvilket forringer sikkerheden for dit barn betydeligt. Ved selemontering skal du være opmærksom på at føre selen korrekt om barnet og autostolen, uden at selen snor sig.

Uventet og lejlighedsvis kørsel med børn uden autostol

Lejlighedsvis kørsel med andre børn (fx dine børns legekammerater eller familiemedlemmer) er tilladt på kortere ture for børn på 3 år eller derover, hvis en autostol eller selepude ikke er til rådighed. Det forudsætter dog, at barnet sidder på bagsædet og naturligvis er fastspændt korrekt med sele.

Ligeledes må børn også tages med i en taxi uden brug af autostol, men kun på bagsædet. Børn over 3 år skal fastspændes i sele uanset selens størrelse.

Opsummering

 • Ifølge dansk lovgivning skal alle børn under 135 cm i højden være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr under kørsel i både person- og varebiler. Det er dit ansvar som fører af bilen, at børn under 15 år er fastgjort, som loven foreskriver.
 • ECE-mærkerne, der slutter på numrene 44-03 og 44-04, betyder, at autostolen er sikkerhedsgodkendt i EU. Disse autostole opdeles efter barnets vægt.
 • i-Size-mærkede autostole (ECE-R-129) opdeles efter barnets højde og har flere avancerede sikkerhedshensyn. i-Size er den nyeste sikkerhedsstandard inden for autostole. Autostole med i-Size kan kun monteres ved brug af isofix.
 • Isofix sikrer let montering og sikker brug af autostole. Husk at tjekke, om din bil har isofix-beslag til fastgørelse af autostol med isofix.
 • Husk at koble airbaggen fra, hvis du placerer autostolen på forsædet eller på bagsæder med airbag. Airbags anbefales ikke til børn under 140 cm og kan være direkte livsfarlige for børn, hvis de udløses.
 • Der er dispensation ved lejlighedsvis kørsel og kørsel i taxi med børn over 3 år uden autostol forudsat, at barnet sidder på bagsædet og er fastspændt.
 • Skal du på ferie i udlandet, skal du være opmærksom på anden lovgivning i det pågældende land.
< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

10 ting du bør vide om klimaanlægget

22.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel