10 ting du bør vide om klimaanlægget

09 juli 2020

< Tilbage til artikler

10 ting du bør vide om klimaanlægget 

Sveden drypper. Dit ansigt blusser op og bliver ildrødt. Bittesmå dråber pibler frem på overlæben. Ja, det kan være en varm fornøjelse at sætte sig ind bag rattet en dejlig, varm sommerdag, hvor solen virkelig har fået lov at bage ned fra en skyfri himmel. Her kommer bilens klimaanlæg virkelig til sin ret og bliver køreturens redningsmand. Men hvordan får du mest ud af dit klimaanlæg, og er der noget, som er et absolut no-go, når det kommer til at have klimaanlægget kørende? Med 10 tips til klimaanlægget er du klar til sommervarmen og undgår at blive til en lækker, smeltet smørklat hver gang, du sætter dig ind i bilen.  

1. Klimaanlægget virker bedst under kørsel

Måske synes du, det er fristende at tænde bilen og lade klimaanlæg eller aircondition køre for fulde drøn i fem minutter indtil, du er helt klart til at tage afsted – men det er faktisk spild af benzin. Rul i stedet ned for vinduerne og lad noget af den varme luft slippe ud, mens du gør dig klar. Anlægget er nemlig mest effektivt under kørsel, og det kan derfor bedre betale sig at tænde for klimaanlægget, når du alligevel bakker ud fra din parkeringsplads eller indkørsel. 

2. Du kan blæse varmen ud

Ja, du læste rigtigt. Har du ingen kvaler ved at have vinduet åbent og gang i klimaanlægget på samme tid, kan du blæse varmen ud af din hede bil, når du er ude at køre. Det tager heldigvis ikke lang tid. Normalt er det ikke vildt smart at prøve at køle bilen ned og samtidig lukke den varme luft ind gennem vinduerne, men hvis du sætter anlægget på fuld blæs og lader det køre i 30 sekunder til et lille minut, kan du faktisk blæse rigtig meget varm luft ud af kabinen i en ruf.  

3. Den laveste temperatur er den mest effektive

Den laveste temperaturindstilling på aircondition- og klimaanlægget er faktisk den mest effektive. Det skyldes, at anlæggene ofte køler luften ned til omkring 3 grader, og derefter genopvarmer luften for at opnå den ønskede temperatur. Det betyder, at systemet faktisk skal arbejde en hel del ekstra for at skabe en behagelig middeltemperatur. Hvis bilen skal køles ned i en fart, kan det derfor godt betale sig at skrue helt ned til isnende temperaturer og styre den kølige luft via blæserstyrken. Du kan efterfølgende altid sætte anlægget på middeltemperatur, når du har fået bilen kølet ned.  

4. Start/stop-funktionen hæmmer klimaanlæggets effektivitet

Start/stop-funktionen i nyere biler er helt igennem genial, når det kommer til at spare på brændstoffet og mindske udledningen fra bilen, når du holder for rødt eller i kø. Ulempen er dog, at den slukker for motoren. Det betyder, at klimaanlægget, som er mest effektivt, når motoren kører, nu køler en anelse dårligere. Har du et stort behov for, at klimaanlægget skal bevare sin effektivitet – også når du holder stille – kan du slå start/stop-funktionen fra, hvis du føler for det.  

5. Klimaanlæg versus nedrullede vinduer

Hvad er egentlig bedst? Nedrullede vinduer eller et klimaanlæg for fulde drøn? Svaret er ikke helt entydigt, men to ting er klart. Klimaanlægget bruger benzin, når det kører, det er stensikkert. Nedrullede vinduer påvirker bilens aerodynamik, hvilket betyder, at der faktisk bruges mere benzin under kørsel grundet den øgede luftmodstand. Alle nyere biler er nemlig designet til altid at køre med vinduerne rullet i. Det betyder, at det altså ikke er helt gratis at køre med nedrullede vinduer. Brug af klimaanlæg og kørsel med nedrullede vinduer bruger altså begge to ekstra benzin.  

6. Klimaanlægget kan have skimmelsvamp

Kommer der en underlig lugt hver gang, du får skruet op for klima- eller airconditionanlægget, kan det skyldes, at der er skimmelsvamp i anlægget. Det hænder nemlig at skimmelsvamp dannes grundet kondens i anlægget. Det er derfor vigtigt, at få renset anlægget, da du kan blive syg af den dårlige luft.  

7. Få bedre luftgennemstrømning ved skift af pollenfiltret

Anlæggets pollenfilter har til formål at filtrere snavs, skidt og pollen i luften fra, så det ikke kommer ind i kabinen via aircondition- eller klimaanlægget. Anlægget kan dog have nedsat effektivitet i form af dårligere luftgennemstrømning, hvis filtret er stoppet helt til. Bilen vil altså være meget langsommere om at køle ned.  

8. Få bedre cirkulation med blæserne pegende opad

Et rigtig godt tip til at få fordelt den skønne, afkølede luft i kabinen på bedste vis, er ved at pege blæserne opad. På den måde får du luft om til bagsæderne og fordelt luften i hele kabinen, hvilket kan være ret så lækkert for ungerne på bagsædet og giver god cirkulation. Derudover undgår du også at få blæst kold luft direkte i panden eller ved ørerne, hvilket faktisk godt kan give lidt ondt i ørerne og en mild forkølelse, hvis luften er meget kold.  

9. Benyt anlægget hver gang du kører

Det er en rigtig god ide at bruge klima- eller airconditionanlægget hver gang, du er ude at køre. Det skyldes, at anlægget har godt af at blive brugt. Anlæggets kompressor, stempler og pakninger smøres nemlig under brug, og du undgår derved, at de bliver utætte. Derudover undgår du, at anlægget udvikler dårlig lugt ved ikke at blive brugt. 

10. Få anlægget tjekket på et værksted

Skal du på bilferie, og lugter eller fungerer klima- eller airconditionanlægget ikke helt optimalt, bør du sende bilen på værksted for at få lavet et airconditionservice eller service af klimaanlægget. Dette sikrer, at alt fra kondensator over fordamper til kompressor fungerer, som det skal. Derudover kan du få renset anlægget og udskiftet pollenfiltret. 

Er du ikke helt skarp på, hvad forskellen på et klimaanlæg og et airconditionanlæg helt præcist er, kan du læse mere om de to her 

< Tilbage til artikler

Lignende artikler

Bil interiør adult driver blur

Køb brugt og få mere

08.11.2019

Vis artikel

Biløkonomi

22.11.2019

Vis artikel

Kend dine rettigheder

13.12.2019

Vis artikel

Ny bil, brugt bil eller leasing?

27.12.2019

Vis artikel

Sæt spot på service

03.01.2020

Vis artikel

Regler for børn i bilen

29.01.2020

Vis artikel

10 gode råd til skiferien

16.01.2020

Vis artikel
red and blue car top view

Forstå forskellen på garanti og reklamationsret

06.02.2020

Vis artikel

Barnevogn og bil – det kan være lidt en af en jungle

15.02.2020

Vis artikel

Skift fra vinterdæk til sommerdæk - hvornår?

28.02.2020

Vis artikel

Kør-selv-påskeferie: Storbyferie i påskedagene

03.03.2020

Vis artikel

Forstå biltyperne

16.03.2020

Vis artikel

Forstå leasingtyperne

30.03.2020

Vis artikel

Bil i hverdagen: Service eller syn?

24.04.2020

Vis artikel

Køb eller leasing: Hvad kan bedst betale sig?

14.05.2020

Vis artikel

Bil og campingvogn - regler for din mobile hytte

27.05.2020

Vis artikel

Sådan underholder du børnene på køreturen

11.06.2020

Vis artikel

Hvad er forskellen på aircondition og klimaanlæg?

22.06.2020

Vis artikel

Gør bilen klar til bilferien

29.06.2020

Vis artikel

Børn på bilferie: Få en god køretur

01.07.2020

Vis artikel

7 gode råd til kør-selv-ferien i Danmark

03.07.2020

Vis artikel

Turist i eget land: Oplev Margueritruten i bil

07.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Jylland i højsommeren

05.07.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Nordjylland i sensommeren

03.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i Bil: Midtjylland i efteråret

17.08.2020

Vis artikel

Sådan skrotter du din gamle spand

12.08.2020

Vis artikel

Oplev Danmark i bil: Efterårsferie på Fyn

18.09.2020

Vis artikel

Sådan finder du den perfekte familiebil

08.09.2020

Vis artikel

Børn i bilen: Sikkerhedskrav til autostole

11.09.2020

Vis artikel

Tips og tricks til bilvask

14.09.2020

Vis artikel

Forstå tallene: Hvor langt kører din bil egentlig på literen?

21.09.2020

Vis artikel

Værd at vide: Skift fra sommerdæk til vinterdæk

28.09.2020

Vis artikel

Hvad er additiver til benzinmotoren?

01.10.2020

Vis artikel

Bliv klogere på hybridbiler

06.10.2020

Vis artikel

Ladestationer til elbiler – sådan finder du dem

27.10.2020

Vis artikel

Værd at vide: elbiler

01.11.2020

Vis artikel

Vigtig viden: Sådan passer du på dit automatgear

09.11.2020

Vis artikel

Omregistrering af bil: Bliv klogere på reglerne

17.11.2020

Vis artikel

Sådan pakker du bilen forsvarligt med julegaver

11.12.2020

Vis artikel

Gode råd: Pas godt på din bil til nytår

13.12.2020

Vis artikel

4 uundværlige apps til bilen

06.07.2021

Vis artikel

De mange fordele ved at købe brugt bil

10.09.2021

Vis artikel

Sådan får du plads til mere bagage

10.09.2021

Vis artikel

Guide til brugt elbil og brugt hybridbil

28.10.2021

Vis artikel